case mici

Case mici: argumente pro și contra și cele mai bune proiecte

Casele mici sunt adesea asociate cu un nou mod super sustenabil de a trăi, renunțând la vicii, la deșeuri, la obiecte inutile și promovând economisirea pământului cu realizarea în consecință a autosuficienței energetice. Cu toate acestea, profesorii americani au evidențiat câteva adevăruri incomode despre aceste case mici și fermecătoare.

Este stilul de viață verde în interiorul micro caselor sau „casete mici” , spații minimale concepute pentru cei care au decis să lase în urmă viața comună normală și să întreprindă o nouă alegere existențială, ecologică, etică și romantică.

Totuși, nu tot ce strălucește este aur: psihologii, arhitecții și designerii ne explică ce probleme se află în spatele acestei decizii.

Opinia experților despre casele mici

Oamenii nu sunt toți la fel, fiecare dintre noi are nevoi și capacitate de adaptare diferite, așa că întrebarea este: câți pot face față cu adevărat tuturor privațiunilor și sacrificiilor vieții în spații atât de mici ? Puțini, în primul rând pentru că acest mod de a trăi ar putea duce la complicații de sănătate și sociale. 

Ființele umane nu trăiesc bine în spații supraaglomerate, subdimensionate în comparație cu nevoile lor, iar acest adevăr inconfortabil este confirmat de profesori americani consacrați. 

Dak Kopek, profesor de design pentru sănătatea umană la Boston College , explică că: 

Fiecare are nevoie de spațiul său, lipsa acestuia este legată de depresie, alcoolism și performanță școlară slabă la copii .

În timp ce Susan Saegert, profesor de psihologie a mediului la Universitatea City din New York , afirmă:

„Nu îmi pot imagina pe nimeni cu copii mici să nu înnebunească într-o casă mică. Locuința cu patru persoane în douăzeci de metri pătrați nu poate fi sănătos și dacă nu vrem să ne trezim nevoiți să tratăm problemele respiratorii, alergiile și patologiile persoanelor obligate să locuiască în spații mici, trebuie să începem să ne gândim din nou la casele potrivite. dimensiuni” .

Case mici: mai bine în weekend și în locuri calde

Se dovedește că majoritatea proprietarilor de cabane ecologice au de fapt o altă casă și o folosesc pe cea micro pentru vacanțe sau weekend-uri .

Soții americani Carrie și Shane Caverly , de exemplu, și-au arătat mini loft- ul în multe programe de televiziune, dar au recunoscut că au abandonat afacerea după optsprezece luni și s-au mutat într-un apartament normal. Mulți dintre colegii lor au procedat la fel, cedând în fața confortului vieții de oraș dar acest detaliu este omis din reportajele TV pentru a nu deteriora imaginea unei vieți bucolice și romantice pe suprafețe foarte mici.

Marc Davison, proprietarul unei case minuscule, a declarat într-un interviu că acest stil de viață nu îți permite niciodată să te relaxezi, fiecare mișcare trebuie calculată , fiecare operație trebuie gândită și este nevoie de concentrare constantă pentru a evita rănirea celorlalți membri ai familiei. familie.
Acest lucru este cu atât mai adevărat dacă minicasa este situată în zone cu climă rece . Dimpotrivă, cei care locuiesc în zone calde și își petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber se pot adapta mai bine, dar cu siguranță nu ar trebui să se aștepte să trăiască ca înainte.

O ultimă problemă despre care se vorbește rar se referă la faptul că casele minuscule sunt echipate cu roți și, teoretic, este posibil să le muți oriunde dorești fără a respecta normele de construcție. In realitate nu este asa deoarece gasirea unui spatiu potrivit in care sa asezati casa pentru perioade indelungate este cu adevarat dificila.

Prin urmare, trebuie să vă gândiți cu atenție și mult timp înainte de a lua decizia de a vă schimba drastic modul de viață . O alegere echilibrată ar putea fi să folosiți o mini casă doar în weekend sau pentru vacanțe mai lungi, evitând astfel consumul excesiv de teren și risipa de energie în comparație cu o a doua casă tradițională.

Farmecul „traiului bun”, respectând în același timp planeta și resursele pe care le produce, rămâne fără îndoială.

Case mici: cele mai incomode adevăruri

Prin urmare, adevărurile incomode despre casele mici pot fi rezumate după cum urmează:

  • Nu pentru perioade lungi –  Din cauza spațiilor limitate, nu este ușor să locuiești într-o casă mică pentru prea mult timp sau în mod constant. Acest tip de microcasă este cel mai potrivit pentru a fi folosit de sărbători sau de weekend. Atât de mult încât majoritatea oamenilor care dețin unul nu îl folosesc ca reședință principală. 
  • Incomoditate pentru mișcările de zi cu zi –  În mod clar, din nou din cauza spațiilor foarte mici, fiecare mișcare făcută într-o casă minusculă trebuie calculată la centimetru, fără distrageri. În caz contrar, te vei lovi în mod constant de suprafețe sau te vei ciocni de orice coleg de cameră.
  • Dificultăți cu copiii – Din cauza posibilităților reduse de mișcare și a spațiilor prea mici care, după cum a explicat Dak Kopek, profesor de design pentru sănătatea umană la Boston College, pot duce la performanțe academice slabe. 
  • Mai bine în climă caldă –  Această considerație nu are de-a face cu capacitățile de izolare termică ale anvelopei unei microcase, ci cu faptul că în zonele calde se petrece mai mult timp în aer liber, reducând timpul petrecut în interiorul locuinței. 
  • Dificultate in deplasare – Chiar daca casa in miniatura are roti, din cauza reglementarilor de constructie, nu este usor sa o mutati intr-un loc in care sa poata sta mult timp sau permanent. 

Avantajele unei case mici

Dar dacă mulți au ales și continuă să aleagă să locuiască în aceste case minuscule, vor exista avantaje. De fapt, în ciuda dezavantajelor pe care le-am discutat până acum, avantajele de a locui într-o casă mică sunt multe, printre care: 

  • costuri  – o casa mica costa mai putin si are costuri de management mai mici decat una cu suprafete mai mari;
  • mediul înconjurător – casele minuscule proiectate corespunzător pot avea un impact foarte minim asupra mediului;
  • reducerea deșeurilor – având spațiu limitat disponibil, achizițiile trebuie neapărat limitate la ceea ce este cu adevărat esențial; 
  • locație – casele minuscule pot fi amplasate în locații excelente și, deși nu întotdeauna cu o mare simplitate, mutate dacă este necesar;
  • natura – spatiile interne reduse te incurajeaza sa petreci mai mult timp in aer liber, in contact cu natura, in miscare.

Proiecte de case mici

Avantajele locuirii într-o casă în miniatură conving mult mai mult decât dezavantajele. Și arhitecții văd că amenajarea tuturor spațiilor esențiale de locuit în câțiva metri pătrați este o provocare interesantă, cel puțin. O oportunitate de a arăta creativitate și pricepere în proiectarea nu numai a unei carcase respirabile și eficiente, ci și a pieselor de design flexibile , cum ar fi paturi care se pretează să fie folosite ocazional ca canapele, mese care se pliază pe ele însele și spații de depozitare ascunse în cele mai de neconceput locuri. 

Printre cele mai valabile proiecte de case mici se numără și cele ale Getaway, un start up pentru închirierea de case mobile foarte mici,  cu interioare (și exterioare) splendide din lemn. Situate în păduri și în zone care se remarcă prin frumusețea lor pitorească, acestea au fost create cu ideea de a te apropia de natură , chiar și doar pentru scurta perioadă de vacanță. 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *